Biyoçeşitlilik

Tokat, coğrafi konumu ve sahip olduğu iklim özellikleri açısından barındırdığı ekolojik çeşitlik ile ülkemizdeki beş mikrogen merkezinden biridir. Tokat ilinde yetiştirilen meyve cins ve türleri, fasulye, mercimek, bakla, baklagil yem bitkileri türleri ile bu merkezler arasındadır. Ülkemizde ayrıca bitkisel biyoçeşirliliğinin korunması açısından Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 18 Araştırma Enstitüsü’nde arazi gen bankası bulunmaktadır. Tokat ilinde bulunan Orta Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü asma, elma, kiraz, erik ve armut meyve genetik kaynaklarının muhafazasından sorumlu araştırma kuruluşudur.

Tokat ili flora özellikleri itibariyle birçok tıbbi ve aromatik bitkiyi barındırmaktadır. Yapılan akademik çalışmalarda Tokat ilinde 42 çeşit tıbbi aromatik bitkinin ekonomik açıdan önem taşıdığı tespit edilmiştir.

Tıbbi aromatik bitkilerin 15 türünün çay, kozmetik, parfüm alanında

Civanperçemi
Pelin Otu
Aynısafa
Hindiba
Tarçın
Rezene
Yasemin
Lavanta
Alman Papatyası
Fesleğen-Reyhan
Anason
Karabiber
Akşamçuha Çiçeği
Adaçayı
Yaban Mersini

Huş Ağacı
Ekinezya
Sütleğen
Meyan Kökü
Sarı Kantaron
Melissa-Oğulotu
Mercanköşk
Kuşburnu
Kafkas Ihlamuru
Gümüşi IhlamurIsırgan

11 türünün bitki çay, kozmetik alanında

8 türünün bitki çay, baharat, kozmetik alanında

Kırmızı Pul Biber
Kimyon
Keten Tohumu
Tıbbi Nane
Nane
Eşek Nanesi
Dağ Kekiği
Yayla Kekiği

Gülhatmi
Labada
Efelek

3 tür bitki çayı

2 tür baharat, kozmetik

Sarımsak
Çörekotu

Çemen

1 tür baharat

40 çeşit tıbbi aromatik bitki içerisinde 14 bitki türü 41.776 da üzerinde bir alanda yetişmektedir.

İl genelinde en fazla alanı 1 256 da ile Dağ Kekiği türünün kapladığı görülmüştür. Yayla Kekiği, Yarpuz-Nane, Tıbbi Nane, Kuşburnu, Eşek Nanesi, Sarımsak, Çemen, Melissa-Oğulotu, Aynısafa, Sarı Kantaron, Alman Papatyası, Çörekotu ve Defne türleri bu 14 bitki arasındadır. Belirlenen bitki türlerinin kapladığı toplam alan yönünden Erbaa (7 197.8 da), Almus (7 118.6 da), Niksar (6 901.5 da), Reşadiye (5 416.3 da) ve Merkez (4 278.3 da) ilçeleri ön plana çıkmaktadır. Bu ilçeleri sırasıyla Zile (3 576.1 da), Turhal (2 630.9 da), Artova (1 616.3 da), Pazar (1 192.6 da), Sulusaray (832 3 da), Yeşilyurt (691 9 da), Başçiftlik (323 8 da) izlemektedir.

Bitki tür sayısı (zenginliği) yönünden Erbaa, Almus, Niksar ve Reşadiye ilçeleri (14 tür) öne çıkmaktadır. Başka bir deyişle belirlenen 14 bitki türünün hepsi bu ilçelerde mevcuttur. Bu ilçeleri sırasıyla Merkez (13 tür), Turhal (13 tür), Pazar (11 tür), Zile (10 tür), Artova (6 tür), Sulusaray (6 tür), Başçiftlik (6 tür) ve Yeşilyurt (4 tür) izlemektedir.

Hem toplam alan hem de tür zenginliği yönünden ön plana çıkan Erbaa, Almus, Niksar ve Reşadiye ilçeleri aynı zamanda bitki biyolojik çeşitliliğinin yüksek olduğu Aşağı Kelkit Havzası olarak bilinen coğrafik lokasyonda yer almaktadır.